(H-P 7-től 17 óráig)

Keresés

Kategóriák

Legnézetebb cikkek

Ekcéma elleni diéta: Mit szabad és mit TILOS enned, ha egészséges bőrre vágysz?

Teszt bejegyzés, aminek lehet hosszú címe is

Teszt bejegyzés, aminek lehet hosszú címe is 2

Teszt bejegyzés, aminek lehet hosszú címe is 2 #2

Ekcéma elleni diéta: Mit szabad és mit TILOS enned, ha egészséges bőrre vágysz?

Mielőtt a szívedhez kapnál, hogy megint újabb megszorításokat kell betartanod, szeretnélek megnyugtatni. Annak, hogy milyen ételek kerülnek a tányérodra, valóban óriási jelentősége van az ekcémád kezelésében. Azonban szerencsére mindenre van alternatíva. Ráadásul több olyan ételt is fogsz találni ebben a blogcikkben, amiről nem kell teljesen lemondanod, csupán a mennyiségét kell kordában tartanod. 


Hidd el, megéri egy kis energiabefektetés, hogy az ekcémás tüneteid enyhüljenek. De ezzel úgy gondolom, hogy te is egyetértesz. Nem kell mást tenned, mint átfutni ezt a bejegyzést, majd átvizsgálni a hűtőszekrényed tartalmát, legközelebb pedig egy tudatosabb bevásárlólistával boltba indulni. Vágjunk is bele – finom falatok megvonása és éhezés nélkül!

Lássuk, mely ételek a legnagyobb ellenségei az ekcémás bőrödnek!

1. Édességek:

Tudom, tudom… Rögtön a legfinomabb falatokkal kezdem, pedig éppen most ecseteltem, hogy nem lesz szükséged nagy megszorításokra. Szerencsére nem is, mert a cukros-fehérlisztes édességeket is bőven tudod mivel helyettesíteni, így nem kell megvonnod magadtól az édes ízt.

Miért fokozhatják az édességek az ekcémád? 

Talán te is megfigyelted már magadon, hogy édességek után jobban viszket a bőröd. De ha még nem, akkor higgy nekem! Számos páciensem számolt már be arról, hogy a cukros ételek után szinte lángol a bőrük.

A finomított szénhidrátok közé tartozó cukor, illetve a legtöbb édességben található fehérliszt felboríthatja a bélflóra egyensúlyát. Ez mit is jelent pontosan? 

Azt már bizonyára hallhattad, hogy a bélrendszerünkben több millió baktérium él. Képzeld, többen vannak, mint a minket felépítő sejtek! Azonban mint a mesékben, a bacik között is vannak jók és rosszak. A jótékony baktériumok részt vesznek az immunvédelemben, segítségükkel ellenállóbb lesz a szervezeted és gyulladást is segítenek leküzdeni. Így van ez az ekcémával is.

Míg a rossz baktériumok pont ellenkezőleg: gyengítik az immunrendszert és fokozzák a gyulladást. 

De mitől függ hogy benned a rossz vagy a jó baktériumok vannak többségben?

Sok tényező befolyásolja, kezdve a születéstől, az életmódon át, a környezetszennyezésig. A táplálkozásnak különösen kiemelkedő szerepe van. A rossz baktériumok ugyanis a finomított szénhidrátot kedvelik, ami a cukros, fehérlisztes ételekben is található. Ha ezekből túl sokat fogyasztasz, a rossz bacik könnyebben elszaporodnak (hiszen gyakran eteted őket) – kiszorítva ezzel a segítő (jó) baktériumokat.

2023.10.30.
Ha tetszett, oszd meg:

Ajánlott cikkek

Ekcéma elleni diéta: Mit szabad és mit TILOS enned, ha egészséges bőrre vágysz?

Teszt bejegyzés, aminek lehet hosszú címe is #21

Teszt bejegyzés, aminek lehet hosszú címe is #20

Teszt bejegyzés, aminek lehet hosszú címe is #19

Teszt bejegyzés, aminek lehet hosszú címe is #18

Teszt bejegyzés, aminek lehet hosszú címe is #17